بهبود تحمل فعالیت ورزشی شدید - بهبود توانایی شناختی به مانند توجه، تمرکز و زمان واکنش - افزایش متابولیسم - افزایش به حرکت در آوردن اسیدهای چرب از بافت چربی - افزایش اکسیداسیون چربی - تاخیر خستگی زودرس در اثر تخلیه گلیکوژن
کافئین در بیش از 60 گونه گیاهی مانند دانه قهوه، برگ چای، دانه های کولا دانه های کوکا یافت میشود. کافئیندر پژوهشهای زیادی استفاده شده و به عنوان کمک ارگوژنیکی (نیروزایی) جهت بهبود عملکرد روانی و جسمانی استفاده میشود.
مکانیزم اثر کافئین :
اوج کافئین خون پس از 45 تا 60 دقیقه مصرف است. کافئین از طریق پاسخ های فیزیولوژیک مختلف میتواند تا 4 ساعت به بهبود عملکرد کمک کند. گمان میرود باعث بهبود هوشیاری و تمرکز ورزشکاران از طریق تحریک مغز و سیستم عصبی میگردد. باعث افزایش متابولیسم، افزایش به حرکت در آوردن اسیدهای چرب از بافت چربی و اکسیداسیون آن میشود. به نظر میرسد، باعث تاخیر در تخلیه گلیکوژن به دلیل استفاده بیشتر اسید های چرب به عنوان منبع انرژی میشود. که تاخیر خستگی را به دنبال دارد.
فواید کافئین :
بهبود تحمل فعالیت ورزشی شدید
بهبود توانایی شناختی به مانند توجه، تمرکز و زمان واکنش
افزایش متابولیسم
افزایش به حرکت در آوردن اسیدهای چرب از بافت چربی
افزایش اکسیداسیون چربی
تاخیر خستگی زودرس در اثر تخلیه گلیکوژن
تحقیقات :
پژوهشهای فراوان و قابل اطمینانی وجود دارد که پهنای وسیعی از فواید عملکردی کافئین را نشان میدهند. در پژوهشی 30% افزایش در اکسیداسیون چربی را نشان داد. در تحقیقی عملکرد سرعتی، توانایی پریدن متناوب، تحمل ذهنی، کار بیشتر با ادراک درد کمتر در فوتبالیستهای مرد افزایش یافت.
مشکلات سلامتی کافئین :
افزایش ادرار پس از یک ساعت مصرف نشان داده شده است. مقادیر کمتر از 300 میلیگرم در روز آثار زیان آوری بر وضعیت آب بدن نشان نداده است. اما مصرف بیش از 300 میلی گرم ممکن است وضعیت آب بدن رامختل کند و همچنین باعث اختلال کنترل حرکتی، الگوی خواب، اختلال معده و افزایش ضربان قلب شود. کمیته بین المللی المپیک کافئین را از سال 2004 از فهرست مواد ممنوعه خارج کرد.
منبع :
The athlete’s guide to sports supplements (Kimberly Mueller, Josh Hingst ترجمه: دکتر فرهاد رحمانینیا و مهدی قلیزاده)